Genel

E Devletten Miras Sorgulama 2024 (Uygulamalı Anlatım)

E Devlet Kapısı'nın yeni bir hizmeti olan Veraset ilamı sorgulama ekranından miras sorgulama yapabilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı resimli olarak anlattık. Ayrıntılar aşağıda...

Sponsorlu Reklamlar

Bu makalede internetten miras sorgulama işlemini nasıl yapacağınızı resimli olarak anlattık. E devlet kapısı üzerinden yapılabilen ve diğer adı e devlet veraset ilamı sorgulama olan bu hizmetin kullanımı şöyle:

e-devlet miras sorgulama işlemi nasıl yapılır?

E devlet hizmetlerinden faydalanabilmeniz için mutlaka şifre edinmeniz gerekir. Şifreniz olmadan e-devlet kapısına giriş yapmanız mümkün değildir. E devlet şifresi almak isteyen vatandaşlar PTT şubelerine kimlikleriyle müracaat ederek kolayca şifre alabilirler. Peki e devletten miras sorgulama nasıl yapılır?

Miras sorgulama (Veraset İlamı Sorgulama) işlemini örnek resimlerle sizlere açıklayacağız.

1. Öncelikle e devlet kapısına giriş yapmanız gerekiyor. Bunun için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine tıklayabilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra açılan e devlet kapısı sayfası aşağıdaki resimdeki gibi olmalıdır.

E Devlet Giriş Ekranı
E Devlet Giriş Ekranı

2. Kimlik numaranız ve e devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra; e devlet kapısı ana sayfasına yönlendirilirsiniz. Ana sayfa aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır.

E Devlet Ana Sayfa
E Devlet Ana Sayfa

3. Ana sayfanın ortasında bulunan ‘’Merhaba size nasıl yardım edebilirim?’’ yazısının olduğu bölüme tıklayıp ‘’miras sorgulama’’ yazınız. Bunu yazdığınızda ‘‘Veraset İlamı Sorgulama (Adalet Bakanlığı)’’ sekmesi aşağıdaki resimdeki gibi arama bölümünün altında belirecektir.

Miras Sorgulama Ekranına Giriş
Miras Sorgulama Ekranına Giriş

4. Veraset İlamı Sorgulama sekmesine tıkladığınızda açılan sayfada miras bırakan kişinin T.C kimlik numarasını ilgili sekmeye girmeniz gerekiyor.

Veraset İlamı Sorgulama Ekranı
Veraset İlamı Sorgulama Ekranı

5. Daha sonra sorgula sekmesine tıklayıp girdiğiniz T.C kimlik numarasına sahip kişiden size kalan mirası görebilirsiniz.

Miras Sorgulama Videosu

E devlet kapısı üzerinden veraset ilamı ve miras sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını bir video üzerinden gösterdim. Uygulamalı işlem videosunu aşağıda paylaşıyorum:

Yukarıdaki videoda tapu kaydı, ada parsel sorgulama, mal varlığı sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Bununla birlikte ilgili taşınmazlara ait rehin, şerh ve irtifak bilgilerine de videodaki işlemleri yapmak suretiyle erişebilirsiniz.

E Devletten Mirasçılık Belgesi Alma

Yukarıda açıkladığımız gibi gerekli işlemleri yaptıysanız ve adınıza bırakılan bir miras mevcutsa, mirasçılık belgesi almak isteyebilirsiniz. Bunun için miras sorgulama ekranında çıkan veraset ilamı dökümünün sağ üst kısmındaki ‘’Yazdır’’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Ardından açılan sayfanın sol üst kısmındaki Yazdır seçeneğine tıklayıp, belgeyi pdf formatında cihazınıza kaydedebilirsiniz. Yazıcıdan çıktı almak isterseniz yine aynı bölümden bu işlemi yapabilirsiniz.

E- Devlet Şifresi Olmadan Nasıl Miras Sorgulama Yapılır?

E devlet şifresi olmadan internet üzerinden miras sorgulama işlemi yapmak mümkün değildir. Şifreniz yoksa ikamet ettiğiniz bölgedeki tapu müdürlüklerine müracaat ederek veraset ilamı sorgulama yaptırıp mirasçılık belgesi alabilirsiniz. Tapu müdürlüklerine giderken kimliğinizi mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Aksi taktirde sorgulama işleminiz yapılmayabilir.

E devlet şifresi nasıl alınır?

E devlet şifresi almak için herhangi bir PTT şubesine kimliğinizle müracaat etmeniz yeterlidir. Gişeden yapılan e devlet şifresi talebiniz sonucunda, gişe görevlisi e devlet şifrenizi kapalı bir zarf şeklinde size verecektir. Güvenliğiniz için bu zarfta bulunan şifrenizi, şube görevlisi dahil, kimseyle paylaşmamalısınız.

Başkası adına e devlet şifresi alabilir miyim?

Başk biri adına e devlet şifresi almanız mümkün değildir. Şifre almak isteyen kişi kimliğini ibraz etmek suretiyle bizzat PTT şubeleri üzerinden şifre alabilir.

PTT E devlet Şifresi için ne kadar ücret alır?

Ptt bu işlem için 2 TL tutarında hizmet ücreti almaktadır. Şifrenizi unutursanız ve yeniden şifre almak isterseniz bu sefer PTT’ye 4 TL ücret ödemeniz gerekecektir.

E-devlet şifresi unutulursa ne yapılır?

Bu durumlarda yeniden şifre almanız gerekecektir. Bunun için yine PTT şubelerine kimliğinizle bizzat müracaat etmeniz gerekiyor. Ptt şifre yenileme işlemi için sizden 4 TL talep edecektir. Başka birisi sizin adınıza e devlet şifre yenileme talebinde bulunamaz.

Dikkatli Olun!

Son zamanlarda bazı kötü niyetli kişiler sahte web sayfaları ve google reklamları oluşturmak suretiyle vatandaşlarımızın e devlet giriş bilgilerini çalıyorlar. Bu tür tuzaklara düşmemek adına girdiğiniz e devlet kapısı bağlantısının gerçek olduğuna emin olun. Arama motoruna “e devlet” yazdığınızda bazı durumlarda sahte e devlet sitesi reklamları birinci sırada çıkabiliyor. E devlet kapısının resmi bağlantısı https://www.turkiye.gov.tr şeklindedir. Tıkladığınız site adresinin bu şekilde olmasına dikkat edin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bankada unutulan paranızın olup olmadığını öğrenmek isterseniz https://yatırımhaber.com/bankada-unutulan-para-nasil-ogrenilir-2018-unutulan-para-sorgulama/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu