Ödenen SGK Primlerini Geri Alma 2024 (SGK Prim İadesi)
Emekli olmak için yeterli prim günü olmayan ama yaş şartını sağlayan vatandaşlar SGK'ye ödedikleri primleri geri alabilirler. Şartlar, müracaat-tahsilat şekli, SGK prim iadesi hesaplama 2024 bilgileri ve daha fazlası aşağıda...👇👇👇
Emeklilik yaş şartını sağlamalarına rağmen gereken prim yılını dolduramayan vatandaşların, ödedikleri SGK primlerini geri alma hakkı doğuyor. Peki, SGK prim iadesi konusunun ayrıntıları neler? SGK prim iadesi hesaplaması 2024‘te nasıl yapılacak? Siz değerli okurlarımız için araştırdık…
SGK’ya ödenen primler hangi durumda geri alınabilir?
Emeklilik yaş şartını tamamlayan ancak emekli olabilmek için gerekli prim gününü tamamlayamayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na o güne kadar ödemiş oldukları primleri topluca geri alabilirler. Bu noktada vatandaşın prim girişinin yapıldığı tarih, baz alınacak emeklilik yaşı için belirleyici oluyor. Şöyle ki:
- 08.09.1999’dan sonra ve 01.05.2008’den önce işe giren vatandaşların emeklilik yaş şartı (Sgk prim iadesi yaş şartı) kadınlar için 58, erkekler için 60’tır.
- 01.05.2008 tarihinde ve bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak işe giren vatandaşların Sgk prim iadesi yaş şartı 65’tir.
Vatandaş gerekli şartları sağladığı takdirde; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında ödediği primlerini kurumdan ”toptan ödeme” şeklinde geri alabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan toptan ödeme alma hakkına sahip olan kişi vefat ederse, kişinin mirasçıları da bu tutarı SGK’den tahsil edebilecektir.
SGK prim iadesi başvurusu nasıl yapılır?
SGK prim iadesi almak isteyen vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na e devlet üzerinden ya da müdürlüklerden yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. 2024 yılında SGK primlerini geri alma işlemi için kuruma, tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile başvurmalısınız. 4/A (SSK) veya 4/B (BAĞKUR) kapsamındakiler için müracaatlar bu şekilde alınıyor. Peki, e devletten tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi doldurarak nasıl başvuru yapılır?
E devletten SGK prim iadesi başvurusu nasıl yapılır?
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan bağlantısına tıklayıp açılan sayfa üzerinden sisteme giriş yapmalısınız. Giriş ekranı aşağıdaki görseldeki gibi olacaktır.
Ekranda bulunan Kimliğimi Şimdi Doğrula seçeneğine tıklayıp sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Ardından aşağıdaki gibi görünen ”Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” oluşturma ekranı açılacaktır.
”Yeni başvuru” sekmesine tıkladıktan sonra, açılan ekrandaki ”Tahsis Talep Türü” seçeneğini durumunuza göre Yaşlılık Toptan Ödemesi veya Ölüm Toptan Ödemesi olarak seçin. Altta bulunan ”Bağkur Numarası” bilgisini de girdikten sonra ”ilerle” seçeneğine tıklayıp ve talimatları uygulayıp başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Vefat eden kişinin ödediği SGK primlerini geri almak isteyen hak sahiplerinin, yukarıda belirtmiş olduğumuz tahsis talep ve beyan taahhüt belgesine ek olarak;
- Hak sahibi (vefat edenin çocuğu) lise öğrencisi ve 20 yaşını doldurmamış ise; hak sahibinin öğrenci belgesi,
- Hak sahibi üniversite öğrencisi ve 25 yaşını doldurmamışsa; hak sahibinin öğrenci belgesi,
- Hak sahibi malül ise; malüllüğe dair sağlık kurulu raporu gereklidir.
Bu durumda bulananlar yukarıdaki ek belgelerle SGK müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.
SGK prim iadesi sorgulama
Prim iade başvuru durumunuzu ve başvuru sonucunuzu e devletin DYS evrak takip bağlantısı üzerinden görebilirsiniz. Bu işlemin videosunu aşağıda paylaştım:
SGK prim iadesi hesaplama 2024
SGK prim iadesi hesaplama işlemi vatandaşın hizmet cetvelinde bulunan ve prim gününe göre hesaplanan kazanç toplamı üzerinden yapılıyor. SGK prim iadesi hesaplaması yapılırken bu kazanç toplamının %20’si baz alınıyor.
SGK prim iadesi hesaplama örneği
1000 prim günü olan bir vatandaşın 15.000 TL tutarında kazanç toplamı varsa, bu kişinin SGK prim iadesi hesaplaması 3000 TL üzerinden yapılacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise kişinin kazanç toplamının hangi yıla ait olduğudur. 2008 yılına ait bir kazanç toplamı mevcutsa ve hak sahibi 2024 yılında primlerini geri almak istiyorsa; 2008 ve 2024 arasındaki yıllara ait TÜFE (enflasyon) oranlarının tamamı, büyüme oranlarının da %30’u bileşik faiz hesabıyla çarpılarak SGK prim iadesi hesaplaması yapılır.
SGK Prim İadesi Hangi Bankaya Yatar?
Yukarıda belirttiğim şekilde e devlet üzerinden prim iadesi başvurusu aşamasında size ait bir banka hesap numarası (IBAN) isteniyor. Başvurunuz onaylandığında hakkınız olan tutar bu hesaba yatırılıyor.
Prim İadesi Tutarını Ne Zaman Çekebilirim?
Tüm işlemler tamamlandığında ve paranız hesaba gönderildiğinde ev adresinize bir tebligat gönderiliyor. Bu tebligatta paranızı hangi şube üzerinden çekebileceğiniz yazıyor.
DİKKAT: Bazı durumlarda ilgili tutar hesabınıza yatırılmayabilir. Bu durumda herhangi bir Ziraat Bankası şubesine gidip SGK’den gelen tebligatı gişedeki görevliye ibraz ederek adınıza gönderilmiş bir ödeme olup olmadığını kontrol ettirin.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ziraat Bankası emekli olmak isteyip de prim eksiği olanlara özel kredi veriyor. Detaylı bilgi için tıklayın: https://yatırımhaber.com/bagkur-borcu-olanlara-emeklilik-kredisi-2017/