Haber

Elektrik Bağlantı Bedeli İade Edilecek!

Enerji dağıtım şirketlerinin vatandaştan kestiği bağlantı bedeli vatandaşa iade edilecek. Haberin devamı aşağıda...

Sponsorlu Reklamlar

Bazı elektrik dağıtım firmaları, şebekeden meskene enerji bağlantısı sağlamak için kullandıkları malzemenin ve işçiliğin parasını vatandaştan alıyor. Bu tutara, tesisat ücreti veya bağlantı bedeli deniyor.

EPDK 2013’te Bağlantı Bedelini Yasaklamıştı

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 2013 yılında yayınladığı mevzuatta gerekli düzenlemeyi yapmıştı. Elektrik direğinden sayaca kadar olan tüm bedellerden dağıtım firmasının sorumlu olduğu Elektrik Mevzuatında açıkça bildirilmişti. Tüm bunlara rağmen bazı dağıtım firmaları 2013’ten bu yana abonelerinden dağıtım ücreti almaya devam etti.

Son 5 Seneye Ait Bedeller İade Edilecek

2013’ten bu yana kesilen bağlantı bedelleri abonelere nakden veya mahsuben iade edilecek. Yani ya peşin olarak ya da fatura bedelinden düşürülmek suretiyle bağlantı bedeli iadesi yapılacak.

Elektrik Bağlantı Bedeli Nasıl Geri Alınır?

Son 5 yıla ait bağlantı bedeli kesintisini gösteren makbuzu, abonesi olduğunuz dağıtım şirketine ibra ederek iade isteyebilirsiniz. Dağıtım şirketi bağlantı bedelini geri ödemeyi reddederse iki seçeneğiniz var:

  • EPDK’ya şikayet mektubu gönderebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ilçedeki Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.

EPDK Şikayet Sayfasını Kullanın

Dağıtım firmasından olumsuz yanıt aldıysanız EPDK’nın web sayfasındaki Tüketici Şikayet Formunu kullanabilirsiniz. İlgili sayfaya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://tuketici.epdk.gov.tr/epdk.be/Default.aspx

EPDK üzerinden yapacağınız şikayetler için size dönüş yapılacaktır. Bağlantı ücreti iadesi kapsamındaki en pratik yol budur.

Elektrik Bağlantı Ücreti Ne Kadar?

Kullanılan malzemeye ve bağlantı güçlüğüne göre fiyatlar değişebiliyor. Her aboneden ortalama olarak 100 TL civarında bağlantı bedeli alındığını söyleyebiliriz. Türkiye genelinde milyonlarca abone olduğunu biliyoruz. Bu tablo haksız yere vatandaştan alınan toplam paranın ne kadar büyük miktarda olduğunu gösteriyor.

MUTLAKA OKUYUN: Elektrik sayacı açma-kapama ücreti artık alınamayacak: https://yatırımhaber.com/elektrik-sayaci-acma-kapama-ucreti-artik-alinamayacak/

İadeye Yanaşmayan Dağıtım Firmalarına Ceza Kesiliyor

Karara rağmen bağlantı bedelini iade etmeyen ve bağlantı bedeli almaya devam eden şirketlere caydırıcı meblağlarda ceza kesiliyor. Bu sebeple birçok dağıtım şirketi internet siteleri aracılığı ile konu hakkında bilgilendirme yapıyor.

Paranızı Mutlaka Geri Alın

Dağıtım şirketleri abonesine elektrik satmak istiyorsa, şebekeden abonenin sayacına kadar uzattığı kablo gibi malzemelerin masrafını karşılamak zorundadır. İlgili malzemelerin masrafının azlığı veya çokluğu aboneyi ilgilendirmez. Bu tip durumlardan kendine pay çıkaranlara fırsat vermeyin ve paranızı mutlaka geri alın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu