Genel

Devlet Destekli Konut Hesabı Nedir?

Devlet destekli konut hesabı hakkındaki bazı soruları cevapladık. Devlet destekli konut hesabının özellikleri nelerdir? Hesaba ne kadar para yatırılması gerekir? Ödemeler kaç ayda bir yapılır? Konut hesabı desteği alma şartları nelerdir? Devlet konut hesabına ne kadar destek veriyor? Cevaplar aşağıda...

Sponsorlu Reklamlar

Devlet, ev satın almak isteyen vatandaşlara bankalar aracılığı ile bir hesap açtırıyor. Açılan bu hesaba belli bir süre para yatırıyorsunuz. Yasal süre boyunca ödemelerinizi düzenli olarak yaparsanız devlet size 25 Bin TL’ye kadar ev satın alma desteği veriyor.

Devlet destekli konut hesabının özellikleri nelerdir?

Devlet destekli ev hesabının özellikleri şöyle:

  • Devlet destekli ev hesabı sadece TL cinsinden açılabilir. Devlet destekli konut hesabı; Türkiye’de faaliyet gösteren bütün bankalarda mevduat ya da katılım fonu hesabı şeklinde açılabilir. Yani istediğiniz katılım bankası ya da mevduat bankasında bu hesabı açtırabilirsiniz.
  • Konut hesabı, ortak hesap şeklinde açılamamaktadır. Şartlara uyan her vatandaş sadece 1 tane konut hesabı açtırabilir.
  • Bir bankada konut hesabı açtırdıysanız o hesabı başka bankaya taşıyamazsınız.
  • Tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı ya da müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal sahipleri ev hesabı açtıramaz (hesabın açılacağı tarihte).
  • 18 yaşından küçük olan kişilere velileri ya da vasileri aracılığı ile devlet destekli konut hesabı açılabilir.

Konut hesabına ne kadar para yatırılması gerekir?

Konut hesabı açtırdığınızda, hesabınıza bir kereye mahsus 46.579,23 TL’ye kadar para yatırabilirsiniz. Bu parayı yatırdıktan sonra hesaba taksitlerle para yatırmaya devam edersiniz.

Konut hesabı kaç ayda bir para yatırılır?

Konut hesabı taksitleri ayda bir ya da 3 ayda bir olarak ödenebilir. Ayda bir taksit ödeyecek vatandaşlar hesaba en az 388,17 TL en fazla 3.881,60 TL tutarında para yatırabilirler. 3 ayda bir taksit ödeyecek vatandaşlar ise konut hesabına en az 1.164,50 en fazla 11.644,79 TL tutarında para yatırabilirler.

Konut hesabı desteği alma şartları nelerdir?

Konut hesabı desteği alma şartları şunlardır:

  • Mülkiyetinin tamamı size ait olan bir eviniz olmamalı
  • Açılan hesaba en az 3 yıl para yatırılmalı
  • Alınacak olan ev Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunmalı

Devlet konut hesabına ne kadar destek veriyor?

Devlet konut hesabında biriken para ile ev almak isteyenlere belli miktarda destek veriyor. Bu destekten faydalanabilmeniz için en az 3 yıl boyunca konut hesabına para yatırmanız gerekiyor. Devletin konut hesabına verdiği destek üst sınırları yıla göre şu şekilde değişiyor:

  • 36-47 ay aralığında düzenli olarak ödeme yapan vatandaşlara, yatırdıkları paranın %15’i kadar destek veriliyor. Bu özellikteki konut hesabı için 16.313,21 TL’ye kadar devlet desteği alabilirsiniz.
  • 48- 59 ay aralığında düzenli olarak ödeme yapan vatandaşlara, yatırdıkları paranın %18’i kadar destek veriliyor. Bu özellikteki konut hesabı için 17.568,08 TL’ye kadar devlet desteği alabilirsiniz.
  • 60 ay ve daha fazla sürelerde düzenli olarak ödeme yapan vatandaşlara, yatırdıkları paranın %25’i kadar destek veriliyor. Bu özellikteki konut hesabı için 24.746 TL’ye kadar devlet desteği alabilirsiniz.

Halk arasında konut hesabı faiz oranı 2019 olarak söylense de bu tutara konut hesabı devlet katkısı demek daha doğrudur.

Güncel konut kredisi faizlerini görmek isterseniz mutlaka inceleyin: https://yatırımhaber.com/konut-kredisi/

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu