2020 Kredi Sicil Affı Düzenlemesi Yapılacak Mı?
Kredi kartı ve kredi borcu sebebiyle kara listeye giren vatandaşlar 2020'de devletten kredi sicil affı düzenlemesi bekliyor. Peki; milyonlarca vatandaşın mağduriyeti 2020'de giderilecek mi?
2020’de sicil affı çıkacak mı?
Kara listede oldukları için banka kredisi kullanamayan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Kara listedeki vatandaşlar 2020 kredi sicil affı düzenlemesinin çıkmasını umut ediyor. Özellikle esnaflar 2020 kredi sicil affı düzenlemesini dört gözle bekliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’in yaptığı açıklamalar sicil affının gerekliliği konusunda bizlere bilgi veriyor:
Esnaf ve sanatkarların devlete olan borçlarını düzenleyen kanun yakın zamanda yürürlüğe girmmişti. Gündemde esnafların borçları olunca akla hemen sicil affı konusu geldi ve Palandöken de şöyle bir açıklama yapmıştı:
”3,2 milyon vatandaşın bankalara kredi ve kredi kartı borcu var. Bankaların yüksek faiz oranları, bu borçların ödenmesini daha zorlaştırıyor. Borcunu ödeme imkanı olanı hiç kimse bu kadar yüksek faizi göze alarak bankalara borç takmaz. Bu nedenle ödeme güçlüğü çeken esnafa ve vatandaşa bankalar bir el uzatmalı ve 3,2 milyon kişinin borcu düşük bir faiz oranıyla yeniden yapılandırılmalıdır. Bankalara olan kredi ve kredi kartı borçları da mutlaka yapılandırılmalı. Bununla beraber uygulaması zorunlu olan sicil affı getirilmeli.”
Bendevi Palandöken’in açıklamasındaki ”uygulaması zorunlu sicil affı’ getirilmeli” ifadesine bakarak 2017’deki yapılan düzenlemenin yetersizliğini anlayabiliriz. 2017 yılındaki kredi sicil affı düzenlemesi vatandaşları hayal kırıklığına uğratmıştı. Çünkü ilgili düzenlemede bankaları zorlayıcı bir madde bulunmuyordu. Bu sebeple bankalar neredeyse kimseye af dolayısı ile kredi vermemişti. 2020 kredi sicil affı düzenlemesinin daha kapsamlı ve bankalara yaptırım niteliğinde olması vatandaşlar tarafından talep ediliyor.
2020 kredi sicil affı ne zaman çıkacak?
Devlet tarafından sicil affı konusunda bir açıklama yapılmaması vatandaşların umudunu kırıyor. Ancak biz her fırsatta bu konunun haberini yaparak dikkat çekmeye çalışarak elimizden geleni yapıyoruz. Dileriz ki 2020 yılında yetkili mercilerden bu konuda bir düzenleme gelir.
Kanunun çıkma durumu netleşirse bu yazı üzerinden takip edebilirsiniz. Kredi sicil affı düzenlemesinin ne anlama geldiği hakkında bilgi edinmek isterseniz yazının devamına bakabilirsiniz.
Sicil Affı Nedir?
Geçmiş dönemlere ait kredi veya kredi kartı borcu olup; bu borçları ödeyemeyen ya da zamanında ödeyemeyen kişiler takibe düşerler. Böylece bu kişiler bankaların kara listesine girerek bir daha kredi alamazlar. Borcunu zamanında ödeyemeyip sonradan kapatanlar ise 5 yıl boyunca kara listede kalırlar ve bu süre boyunca bankalardan kredi alamazlar. Kredi sicil affı geçmişte ödenemeyen kredi kartı ve kredi gibi borçlar sonucu kara listeye düşen vatandaşlara yönelik bir yasadır.
2017 sicil affı yasası hakkında aşağıdaki bilgileri vermiştik:
2017 kredi sicil affı nedir?
Borçlarından ötürü kara listede olan kişilere kesinlikle kredi verilmiyor. Çünkü bu kişiler daha önceden yapamadıkları dolayısı ile bankaların gözünde kredi almak için riskli gözüküyor. Bu kapsamda olan kişilere tekrar kredi sağlayabilme amacı taşıyan 2017 kredi sicil affının vatandaşların işine pek yaramadığını görüyoruz. Bunun sebebini açıklayacağız.
2017 kredi sicil affı kapsamında olan borçlar nelerdi?
Kanunda; kredi kartı borcu olanların, kredi borcu olanların, çek ve senet borcu olanların bu yasadan faydalanabileceği yazıyordu.
2017 Kredi sicil affından yararlanıp kredi çekebilen var mı?
Bu konu ile ilgili en çok sorulan soru belki de bu başlıktır. 2017 kredi sicil affı kanunu bankalara karşı bir yaptırım niteliğinde değildi. Daha çok bir tavsiye niteliğinde olan bu kanunu açıkçası hiçbir banka uygulamak istemedi. Çünkü kara listedekiler daha önceden kredi ödemesi konusunda sabıkalılar diyebiliriz. Bu sebeple bankalar bu kişilere tekrar kredi vermeye yanaşmadı. Kanunda herhangi bir yaptırım da olmadığı için vatandaşlar hayal kırıklığına uğradı.
Bankacılık sektöründe gördüğümüz durumlar da bunu destekliyor. Bankalar 2017 kredi sicil affı sürecinde kendilerine bir yazı gelmediğini ve bu kapsamda kredi veremeyeceklerini söylemişlerdi. Vatandaşlara borçlarını ödemelerini, sonra da dilekçe yazmalarını teklif ediyorlardı. Ancak vatandaşın zaten parası yok bu ödemeyi nasıl yapacak diye düşünen kimse yoktu.
Sonuç olarak 2017 sicil affı yasasının vatandaşa hiçbir faydası olmadı. Yürürlüğe girmesi beklenen 2020 sicil affı düzenlemesinin daha kapsamlı ve yaptırımlı olmasını umuyoruz.
Yorum bölümüne sorularınızı yazarsanız sorularınız kısa sürede cevaplanacaktır.