Yatırım

Yatırım Nedir? Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

Yatırım ve yatırım çeşitleri terimlerini hem kavramsal hem de piyasalar çerçevesinden ele aldık. Konuyla ilgili birçok ayrıntıyı aşağıda görebilirsiniz...

Sponsorlu Reklamlar

Herkesin belli başlı ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar zorunlu ve zorunlu olmayan ihtiyaçlar olarak ikiye ayrılır. İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak için para kazanırlar. Kazanılan para gelir olarak tanımlanır. Bu gelirle ihtiyaçlar karşılanır. İhtiyaçlar karşılandıktan sonra gelirden geriye kalan paraya tasarruf denir. İşte bu noktada yatırım kavramını tanımlayabiliriz. Çünkü tasarruf olmadan yatırım olmaz. Peki, yatırım ne demektir?

Yatırım; kişilerin tasarruf ettikleri birikimleri büyütmek amacıyla çeşitli enstrümanları kullanmasıdır. Yatırımın amacı eldeki parayı büyütmek, en azından muhafaza etmektir. Peki, Yatırım çeşitleri nelerdir?

ÖNEMLİ: En kazançlı yatırım tüyolarını görmek için mutlaka ziyaret edin: https://yatırımhaber.com/en-kazancli-yatirim-tavsiyeleri/

Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

Yatırım kavramını çeşitli bilim dallarından destek alarak birçok alt başlığı ayırabiliriz. Ancak biz bu başlıkta tüketici bazlı bir çeşitlendirme yapacağız. Buna göre yatırım çeşitleri şunlardır:

Sermaye Yatırımları

Sabit varlıklara ya da değerlere yapılan yatırımlara sermaye yatırımı denir. Bu tanımdaki sabit varlıklar; konut, arsa gibi taşınmazları ifade etmektedir. Kar etmesi beklenen bu tip menkul kıymetler satın alınmak suretiyle yatırım yapılabilir. Varlık yatırımı belli bir vadede kar etmek için yapılan yatırımlardandır.

Sabit değerlere örnek olarak bir işletmeye yapılan yatırımlar verilebilir. Örneğin; müteşebbis (girişimci) bir işletme kurup ya da bir işletmeye ortak olup; makine, taşıt, teknik araç, tesisleşme gibi sabit değerlere yatırım yapabilir. Yapılacak sabit yatırımlarla işletmenin karı ve üretimi arttırılabilir. Böylelikle edilen karın bir kısmı yatırıma ayrılarak işletme daha da büyütülebilir.

Finansal Yatırımlar

Tasarruf sahibi yatırımcıların finansal yatırım araçlarını kullanmak suretiyle yaptıkları yatırımlara denilebilir. Finansal yatırımlarda iki temel amaç vardır. Bunlardan biri fiyat farklarından yararlanarak kar etme (arbitraj), diğeri ise eldeki tasarrufu korumak yani değerini kaybetmemesini sağlamaktır. Finansal yatırım araçları kendi arasında Para Piyasası Araçları ve Sermaye Piyasası Araçları olarak iki başlığa ayrılabilir.

Para Piyasası Nedir? Para Piyasası Araçları Nelerdir?

Kısa vadeli olarak menkul kıymetlerin alış satışının yapıldığı bir piyasadır. Para piyasası vadeleri bir yıldan azdır. Para piyasası, fon arz ve talebi üzerine kurulmuştur. Bu piyasada likidite (kullanılabilir nakit para) ihtiyacı olanlar faiz öder; likidite fazlası olanlar da faiz geliri elde eder. TL ve döviz piyasası, para piyasasını oluşturur. TL para piyasasını; T.C. Merkez Bankası para piyasası, Borsa İstanbul (BİST) para piyasası ve Bankalar arası para piyasası oluştururken; döviz para piyasasını T.C. Merkez Bankası döviz piyasası ve efektif piyasalar, serbest döviz ve bankalar arası döviz piyasası oluşturur diyebiliriz.

Para piyasası araçları şöyle sıralanabilir:

Hazine bonosu, banka bonoları, banka mevduatları, repo, ters repo, yatırım fonları, varlığa dayalı menkul kıymetler…

Sermaye Piyasası Nedir? Sermaye Piyasası Araçları Nelerdir?

Vadesi bir yıldan fazla olan, borç ya da ortaklık üzerine kurulu finansal yatırım araçlarıdır. Sermaye piyasası araçları şunlardır;

Hisse senetleri, tahviller, Eurobond, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları, vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmeleri, teminatlı menkul kıymetler…

Finansal yatırım araçlarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Para piyasası ve sermaye piyasası, finansal yatırım araçlarını oluşturur. Bu piyasalarda yatırım yapmadan önce teoride bazı ilkelere dikkat edilmelidir. Bu ilkeler gerçek piyasa koşullarında her zaman doğruyu gösterir diyemeyiz. Ancak teorik de olsa finansal yatırım araçlarını kullanarak yatırım yapmak isteyen kişilerin bu ilkeleri bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aşağıda başlıklar halinde açıkladığımız kriterlere bakarak finansal yatırım araçlarını kullanma konusunda fikir sahibi olabilirsiniz

Sermaye (Anapara)

Yatırım yapılacak olan paraya sermaye denir. Elinizdeki sermayeye göre yatırım yapacağınız kanalı belirleyebilirsiniz.

Risk

Risk, yapacağınız yatırımın sizi zarara sokma ihtimalidir. Finansal yatırım piyasasında yüksek riskli enstrümanları tercih etmek yatırımcıya bağlıdır. Kısa vadede çok kar etmek isteyenler için risk elzemdir.

Vade

Yapılan yatırımın yatırımcıya ne kadar zamanda sonuç vereceğini belirtir. Yatırımcının beklentisine göre tercih edilecektir.

Seçilecek Finansal Yatırım Aracı

Yatırımcının beklentisine göre seçilecek yatırım araçlarıdır.

Alternatif Maliyet

Yatırım yapılacak aracın alternatifini belirleyerek kar – zarar karşılaştırması yapmaktır. Bu işlem yapılırken benzer koşullardaki piyasa hareketleri incelenebilir.

Yatırımcı, Yukarıda beş faktöre bakarak yapacağı yatırım hakkındaki beklentisini netleştirebilir. Böylece yatırım yapılacak kanalı belirlemek daha kolay olacaktır.

Yatırım fonları hakkında bilgi almak isterseniz mutlaka inceleyin: https://yatırımhaber.com/yatirim-fonu-nedir-yatirim-fonu-nasil-alinir/

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu