Taşıt Kredisi

Taşıt Kredisi Masrafları 2020 (Binek ve Hafif Ticari)

Sponsorlu Reklamlar

Araç sahibi olmak isteyen tüketicilerin bir kısmı banka kredisi kullanmayı seçiyor. Bu sebeple bankalar, çeşitli taşıt kredisi kampanyaları düzenliyor. Bu kampanyaların faiz rakamları değişik olsa da taşıt kredisi masrafları büyük ölçüde aynıdır. Yani taşıt kredisi kullanmak isteyen bir tüketicinin ödeyeceği ek masraf kalemleri bellidir. Bu makalemizde taşıt kredisi kullanan birinin hangi ek masrafları ödeyeceğini ve taşıt kredisi masraflarının nasıl hesaplandığını anlattık.

Taşıt Kredisi Masrafları Nelerdir?

Bankalardan kullanılacak olan taşıt kredilerinin belli bir faiz oranı vardır. Bu faiz oranına göre hesaplanan tutar, her ay taksitlerinize yansıtılır. Ancak taşıt kredisi ek masrafları sadece faiz tutarından ibaret değildir. Bu masrafları başlıklar halinde açıklayalım. Aşağıdaki ek masraf kalemleri binek ve hafif ticari araçlar için kullanılacak krediler için geçerlidir.

Kredi Tahsis Ücreti

Kredi Tahsis ücreti bütün kredilerden alınan bir vergidir. Aslında önceden dosya masrafı olarak bilinen kesintinin yeni düzenlemeyle kaldırılmasıyla ortaya çıkan bir vergidir. Kredi tahsis ücreti, kullanacağınız kredi miktarının binde beşi kadar alınır. ÖrneK: 50 bin TL kredi kullanan tüketiciden 250 TL tahsis ücreti alınır. Bu ücret her krediden bir kereliğine alınmaktadır.

Güncel taşıt kredisi kampanyalarını incelemek isterseniz tıklayın: https://yatırımhaber.com/tasit-kredisi/

Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV)

Banka Sigorta Muamele Vergisi taşıt kredisi ek masrafları arasındadır. Taşıt kredisi için alınan BSMV hesabı yapılırken kredinin aylık faiz tutarı kullanılır. Yani aylık kredi faiz tutarının %5’i kadar BSMV alınır. Örnek: Aylık olarak 1500 TL taksit ödediğinizi düşünün. Bu taksit miktarının 300 TL’si kredinin aylık faiz tutarı olsun. BSMV 300 TL faiz tutarının %5’i kadar yani 15 TL olarak tüm taksitlerinize eklenecektir. Mesela 48 ay vadeniz varsa her ay 15 TL BSMV ödeyeceksiniz demektir.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF)

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu da taşıt kredisi ek masrafları kapsamındadır. KKDF hesabı da tıpkı BSMV’de olduğu gibi yapılır. Aradaki tek fark BSMV’nin oranı %5 KKDF’nin oranı %15’tir. Yukarıdaki örnekte aylık 300 TL faiz tutarı olan bir kredi taksitinden bahsetmiştik. Bu kredi faizinin aylık tutarı olan 300 TL’nin %15’i kadar KKDF vergisi yine vade boyunca tüm taksitlere eklenir. Yani örnekteki hesaba göre her ay 45 TL KKDF vergisi ödeyeceksiniz demektir.

Hayat Sigortası Primi

Neredeyse bütün kredi çeşitlerini kullanabilmek için hayat sigortası yaptırmak tüketicilere şart koşulur. Bankalar, tüketiciden alacakları ödemeyi riske atmamak için bunu yaparlar. Hayat sigortası yaptırmak taşıt kredisi kullanımı için de zorunludur. Senelik olarak alınan hayat sigortası primi hesaplanırken bazı kriterlere bakılmaktadır.

Hayat sigortası primi hesaplanırken bakılan kriterler:

Taşıt kredisi kullanacak kişinin;

  • Kullanacağı kredi miktarı,
  • sağlık durumu,
  • gelir durumu,
  • yaşı,
  • cinsiyeti

Bu tür özelliklere göre yıllık prim hesabı yapılır. Bu sebeple net olarak verebileceğimiz yıllık sigorta primi miktarı yoktur. Ancak ortalama bir fiyat verebilmek için şöyle bir hesap yapılabilir:

48 ay vade ile 20 bin TL taşıt kredisi kullanan 35 yaşındaki erkek bir tüketicinin ödeyeceği yıllık hayat sigortası prim tutarı yaklaşık 30-35 TL‘dir

KASKO

Bankalar kaskosuz ve kaskolu olarak taşıt kredisi verebiliyorlar. Bu noktada tüketiciler, kaskolu olarak kullandıkları taşıt kredileriyle aldıkları araçlara kasko yaptırmak durumundalar. Kasko ücreti yıllık olarak ödeniyor. Yıllık kasko ücreti alınan aracın fiyatına, donanımına ve kredi kullanan sürücüye göre değişiyor. Kredi kullanan kişi ne kadar az trafik cezası almışsa ya da ne kadar az kazaya karışmışsa, kişinin ödeyeceği yıllık kasko ücreti o kadar düşecektir. Ayrıca kaskolu taşıt kredilerinin faiz oranları kaskosuz taşıt kredilerine göre daha uygundur. Ortalama bir aracın yıllık kasko ücreti 1100-1200 TL civarındadır.

Uygun fiyat veren kasko firmalarını görmek isterseniz hemen tıklayın: https://yatırımhaber.com/en-uygun-kasko-fiyatlari-hemen-kasko-teklifi-al/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu