Yatırım

Hisse Senedi Nasıl Alınır? (Yeni Başlayanlara Tavsiyeler)

Hisse senedi nasıl alınır ve nasıl satılır? Yatırım hesabı seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Tüm süreci ayrıntılı şekilde anlattık...

Sponsorlu Reklamlar

Bu makalemizde hisse senedi alış – satışı konusunda bilgiler verdik. Bu içeriği; ilk defa hisse senedi satın alacak birisine yardımcı olacak şekilde tasarladık. Ayrıntılar yazının devamında…

İlk Olarak Bir Yatırım Hesabı Açmalısınız

Hisse senedi, döviz, altın vs gibi ürünlerin alış – satışını yapabilmek için bu işlemlerin yapıldığı bir platforma üye olmak gerekir. Platformdan kastımız banka yatırım hesaplarıdır. Ülkemizde faaliyet gösteren özel ve kamu bankalarından kolayca yatırım hesabı açabilirsiniz. Yatırım hesabı için hangi bankayı seçmeliyim? diye soracak olursanız size bazı ip uçları verebiliriz:

Kurumları tek tek kıyaslamak yerine özel bankalar ve devlet bankaları olarak kıyaslamayı tercih ettik. İlk olarak devlet bankalarının yatırım hesapları açısından sağladığı avantajları ve dezavantajları sıralayalım:

  • Yaptığınız alış satış işlemleri için bankalar sizden komisyon alacaktır. Bir genelleme yapacak olursak devlet bankalarının müşterilerinden aldığı komisyon ücretleri özel bankalara nispeten daha düşüktür.
  • Devlet bankaları genelde bu ürünlerden hesap işletim ücreti almazlar.
  • Mobil olarak hisse senedi alım satımı yapmak isteyenler devlet bankalarının android ve ios uygulamalarından memnun kalmayabilirler. Bunun genel sebebi olarak işlem gerçekleşme hızının düşük olmasını gösterebiliriz.
  • Halkbank yatırım hesabı başvurunuzu online olarak buradan yapabilirsiniz: https://www.halkyatirim.com.tr/content/tr/musterimiz-olun

Özel banka yatırım hesaplarının avantajları ve dezavantajları ise kısaca şunlardır:

  • Mobil uygulamalarıyla daha hızlı ve kolay fon alış satışı yapılır. Özel bankaların en büyük avantajı budur.
  • Büyük bölümü yatırım hesabı için hesap işletim ücreti alır.
  • Uygulanan komisyonlar da devlet bankalarına göre genel olarak daha fazladır.

MUTLAKA İNCELEYİN: Nasıl yatırım hesabı açacağınızı, hangi kurumu seçeceğinizi ve bunun gibi birçok ayrıntıyı öğrenmek isterseniz https://yatırımhaber.com/banka-yatirim-hesabi-nedir-hangi-bankadan-yatirim-hesabi-acmali/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Hesabım Aktif, Şimdi Ne Yapmalıyım?

İlgili kurumun internet şubesine, oluşturduğunuz şifre ile giriş yapmanız gerekiyor. Uygulamaya veya web sayfasına giriş yaptıktan sonra internet bankacılığı ana menüsünde bulunan ”Yatırım” veya ”Yatırım İşlemleri” gibi bir sekmeye tıklamanız gerekiyor.

Bu menüler bütün banka uygulamalarında benzer şekilde tasarlanıyor. Karışıklığa mahal vermeme adına Halkbank’ın yatırım hesabı üzerinden hisse senedi alış satışını anlatmayı tercih ettim. Diğer bankalarda da buna benzer bir işlem sırası olduğunu belirtmek istiyorum.

Halkbank Hisse Senedi Alma

Halkbank internet şubesine şifremizle giriş yaptıktan sonra izleyeceğimiz işlem sırası şu şekilde olacak:

  • Ana menüdeki ”Yatırım” sekmesine tıklayın,
  • Daha sonra ”Hisse Senedi/VİOP İşlemleri” sekmesine tıklayın,
  • Açılan sayfa; nakit durumu, satın alınmış hisse senetleri, yatırım fonları, VİOP açık pozisyonları, repo gibi müşteri bilgilerinin bulunduğu ”Portföy” sayfasıdır. Bu sayfa üzerinden hisse senedi alış satışı dahil birçok işlem yapacağız. Ancak yatırım hesabımızı yeni açtığımız için hesapta para olmayacaktır. Bunun için mevduat hesabınızdan yatırım hesabınıza para aktarmanız gerekir. Hesaba para aktarma işlemini de kısaca anlatalım:
    • Ana menüdeki ”Transferler” sekmesine tıklayın
    • Açılan menüde ”Halk Yatırım Hesabına” seçeneğine girin
    • Açılan ekranda paranın çekileceği ve yatırılacağı hesaplar olacaktır. Dilediğiniz tutarı Halkbank Yatırım Hesabınıza aktarabilirsiniz.
  • Para aktarma işlemini tamamlayınca ”Hisse Senedi/VİOP İşlemleri” menüsü üzerindeki ”Hisse Senedi” seçeneğine ardından ”Alış” seçeneğine tıklayınız.
  • Karşınıza çıkan ekranda satın alabileceğiniz hisse senetlerinin alfabetik sıraya göre gruplandığını göreceksiniz. Bu şekilde istediğiniz hisse senedini seçip satın alabilirsiniz. Örneğin Akbank’ın hisse senedini almak istiyorsanız listedeki Akbank hisse senetlerinin bulunduğu satırın en sağındaki ”Al” seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • ”Al” sekmesine tıklayınca karşınıza kağıdın lot başı son fiyatı gelecektir. Bu sayfada lot adedini ve ”Emir Tipi”ni seçtikten sonra alış işleminizi tamamlayabilirsiniz. Emir tipi nedir, ne işe yarar? diyeceğinizi tahmin ederek bu kavramı da açıkladım:

Emir Tipi Nedir Ne İşe Yarar?

Satın almak istediğiniz hisse senedini seçtikten sonra açılan sayfada şirket adı, lot (hisse senedinin bölünmüş birimlerinden birisi) son fiyatı ve emir tipi gibi seçenekler görünecektir. Emir tipi; müşterinin hisse senedini ne zaman hangi şartlarda satın alacağını belirleyen bir fonksiyondur.

Emir tipi seçeneği; ”Limitli Emir, Piyasa Fiyatı ve Piyasa Limite Emir” olmak üzere üç alt seçenekten oluşur. Bunların ne işe yaradığını tek tek açıklayalım:

Limitli Emir Nedir?

Satın almak düşündüğünüz bir hisse senedi var. Ancak bu kağıdın son fiyatı size yüksek geldi. Örneğin bahsettiğimiz senedin lot fiyatı 23,90 TL olsun. Bu lot fiyatı 23,50 seviyesine düşerse siz bu hisse senedini almak istiyorsunuz diyelim:

Limitli Emir opsiyonu, lot fiyatının sizin belirlediğiniz 23,50 seviyesine düşmesi durumunda ilgili senedin otomatik olarak portföyünüze eklenmesini sağlamaktadır. Fiyat bu seviyeye düşmediği taktirde bu hisse senedi alınmaz. Fiyatları beklediğiniz seviyeye düşmezse işlemi iptal edebilirsiniz.

Piyasa Fiyatı Nedir?

Bu emir tipi fonksiyonu, hisse senedinin piyasadaki son fiyatını kabul ederek, bu fiyattan ürünü satın almaya yarar. Bu işlemi yapınca senedi son fiyatı üzerinden satın almış olursunuz.

Piyasa Limite Emir Nedir?

Diğer adı en iyi fiyatla emirdir. Bu emir tipinde herhangi bir fiyat kaydı yapılmamaktadır. Karşı taraftan gelen en iyi fiyatlı emirlerle eşleşmek suretiyle işlem görür. İşleme dönüşmeyen bölüm ise son işlem fiyatını almak suretiyle limitli emre dönüşerek pasif duruma düşer.

Yukarıdaki işlemleri uygulayarak internetten hisse senedi alabilirsiniz. Dilerseniz telefon bankacılığıyla da hisse senedi alış – satışı yapabilirsiniz.

Telefon Bankacılığından Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Bu hizmeti kullanarak da kolayca hisse senedi alabilirsiniz. Bu işlem için kurumların standart müşteri hizmetleri numaralarını aramamanız gerekir. Çünkü banka müşteri hizmetleri bu işlemleri gerçekleştiremez. Aramanız gereken numara, müşterisi olduğunuz bankanın yatırım çağrı merkezi numarasıdır. Örn: ZiraatYatırım, HalkYatırım vb.

Yatırım çağrı merkezini aradığınızda sizinle irtibata geçen görevli sizden yatırım hesap numaranızı isteyecektir. Numaranızı internet bankacılığı üzerinden daha önceden öğrenmeniz, telefonla yapacağınız satın alma işlemini hızlandıracaktır.

Satın almak istediğiniz hisse senedinin adını ve satın alacağınız lot sayısını müşteri temsilcisine ileterek işleminizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Müşteri temsilcisi aracılığıyla limitli emir ya da piyasa limite emir vermek de mümkündür. Dilerseniz bu seçenekleri de kullanabilirsiniz.

MUTLAKA İNCELEYİN: Başka yatırım araçları hakkında 2019 yılı için verdiğimiz tavsiyeleri görmek isterseniz https://yatırımhaber.com/en-kazancli-yatirim-tavsiyeleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu