Yatırım

Döviz Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde döviz yatırımı hakkındaki bazı soruları cevapladık. Döviz nedir? Döviz kuru nedir? Döviz hesabı nedir? Döviz ne zaman alınır? Dolar ne zaman alınır? Detaylar aşağıda...

Sponsorlu Reklamlar

Döviz nedir? Döviz kuru nedir?

Döviz; yabancı ülkeleri ait para birimlerini karşılayan bir kavramdır. Türkiye’de yaşayan bir vatandaşa göre TL haricindeki bütün para birimleri döviz kapsamına girer. Döviz kuru ise yerli paranın yabancı para birimleri karşısındaki değer durumunu belirten ölçüttür.

Döviz hesabı nedir?

Döviz hesabı bankalarda açtırabileceğiniz bir mevduat hesabı türüdür. Bankalara başvurarak vadesiz ya da vadeli döviz hesabı açtırabilirsiniz. Vadesiz döviz hesabı ile para çekme, para yatırma, ödeme yapma vs günlük bankacılık işlemlerini döviz aracılığı ile yapabilirsiniz. Vadeli döviz hesabı açtırarak faiz geliri de sağlayabilirsiniz. Bunun için vadeli döviz hesabınızdaki paraya belli bir süre dokunmayacağınızı bankaya taahhüt etmeniz gerekiyor. Bu şekilde bankanın daha önceden size bildirdiği oranlarda faiz geliri elde edebilirsiniz. Kısacası vadeli döviz hesabının vadeli TL hesabından tek farkı işlem gören paranın biriminin TL olmamasıdır.

BUNA DA BAKIN: Bankalarda yatırım hesabı açabilirsiniz. Yatırım hesapları hakkındaki tüm detayları öğrenmek için bu bağlantıyı ziyaret ediniz: https://yatırımhaber.com/banka-yatirim-hesabi-nedir-hangi-bankadan-yatirim-hesabi-acmali/

Döviz ne zaman alınır?

Ülkemizde en çok yatırım yapılan döviz türleri Dolar ve Euro’dur. Döviz yatırımının nasıl yapılacağından bahsetmeden önce bu yatırım aracı hakkında birkaç tavsiye verelim:

Döviz yatırımı uzun vadeli yatırım yapılacak bir kanal değildir. Piyasa koşullarına göre anlık değişiklik gösteren döviz kurları yatırımcı için uzun vadede çok karlı olmayabilir. Piyasanın durumuna göre portföyünüzün bir kısmıyla döviz yatırımı yapabilirsiniz. Bütün paranızı dövize yatırmanız riskli olacaktır. Yani döviz almak, yatırımdan çok portföyü korumak için kullanılmalıdır. Peki, Dolar ne zaman alınır?

Dolar ne zaman alınır?

Dolar kurunu etkileyen birçok faktör vardır. Siyasi olaylar, merkez bankası politikaları, faizler gibi faktörler Dolar’ı doğrudan etkiler. Dolar almadan önce bakılması gereken ilk şey FED (Amerikan Merkez Bankası) ve T.C. Merkez Bankası’nın politikalarıdır. Merkez bankaları faiz arttırımına giderlerse TL değer kaybedecek Dolar yükselecektir.

Türkiye’deki toplumsal ve siyasi olaylar da TL’nin Dolar karşısındaki durumunu belirlemektedir. Toplumsal ve siyasi konulardaki olumsuzluklar da Doları TL karşısından güçlendirecektir. Ayrıca Dolar ile altın arasında genellikle ters yönlü bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Altın yatırımı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Altın Yatırımı Nasıl Yapılır? adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

Kur takibini bu bağlantı üzerinden canlı olarak yapabilirsiniz: https://www.bloomberght.com/doviz

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu