Yatırım

Arsa Yatırımı Nasıl Yapılır? Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Arsa yatırımı yaparken bazı dikkat edilmesi gereken bazı faktörler var. 2020'de arsa satın almayı düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Detaylı bilgi aşağıda...

Sponsorlu Reklamlar

Arsa ve arazi yatırımı en iyi yatırım araçları arasındadır. Bu makalemizde arsa yatırımı yapmak isteyenlere birkaç ipucu verdik. Ayrıntılar makalemizin devamında…

Arsa – Arazi Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatırım yapmadan önce bazı kriterleri netleştirmenizi öneririz. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Yatırım yapmak için ayıracağınız parayı belirleyin.
  • Yapacağınız yatırımın kısa vadeli mı, orta vadeli mi, yoksa uzun vadeli mi olacağını belirleyin.
  • Para bağlayacağınız yatırım aracını belirlerken profesyonellerden destek alın. Bu imkanınız yoksa konu hakkında makaleler okuyun ve ön bilgi edinin.

Yukarıdaki kriterler bütün yatırım araçları için geçerlidir. Peki, arsa yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar nelere dikkat etmelidir?

Arsa yatırımı yapmak isteyen kişiler, yatırım yapacakları arazinin aşağıdaki özellikleri taşımasına dikkat etmeliler:

2020 yılının en kârlı yatırım araçları burada. Mutlaka okuyun: https://yatırımhaber.com/en-kazancli-yatirim-tavsiyeleri/

1- Alınacak arsanın imar izni olup olmadığına, zemin etüdüne, inşaat yapabilme sınırına bakın

Satın almak istediğiniz arsanın imar izninin olması, imar izni varsa bu iznin kapsamı çok önemlidir. İmar izni, ilgili arsaya verilen yapılaşma (inşaat) iznini ve bu iznin sınırını ifade eder. İmar izni olmayan arsalar ”tarla” statüsündedir.

İmar izni olan arsaları incelerken; arsanın imar durumuna (kapsamına) bakmak çok önemlidir. Çünkü çeşitli imar izinleri vardır ve bu izinlerin kapsamına göre araziye yapılacak inşaatlar için bazı kısıtlamalar getirilebilir. Örneğin sosyal hizmet alanı olan bir bölgeye konut yapılamaz.

Yatırımlık arsa olarak düşündüğünüz bölgenin zemin etüdüne bakmalısınız. Zemine göre arsaya yapılacak inşaatın kat sınırını öğrenebilirsiniz.

Arsa yatırımı yapmadan önce arsanın; İpotek, şerh, haciz, özel şahıs, şirket ya da kamu kurumuna ait kullanım hakkının olup olmadığı gibi mülkiyetle alakalı bir problemi olup olmadığı araştırmalısınız. Bu bilgileri öğrenmek için yakınınızdaki herhangi bir tapu müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Sorgulamak istediğiniz arazinin ada – parsel numarasını tapu müdürlüklerine bildirerek yukarıdaki bilgilere erişebilirsiniz.

2- Arsanın bulunduğu bölgede altyapı olması önemlidir

Yatırım yapılacak arsanın bulunduğu bölgede kanalizasyon, elektrik, su, doğal gaz gibi alt yapı elemanlarının mevcudiyeti önemlidir. Bölgede bu tipte alt yapı elemanlarının varlığı, o bölgedeki şehirleşmenin artacağını gösterir. Altyapısı olmayan arazilere de yatırım yapılabilir ancak bu yatırım uzun vadede meyve verecektir.

3- Arsanın çevresinde ulaşım olanaklarının olması önemlidir

Satın alacağınız arsaya ulaşımın kolay ve çeşitli olması kısa ve orta vadede ciddi önem taşır. Çünkü bölge şehir dışında da olsa ulaşım olanakları sayesinde ilgi çekecektir. Bu durum bölgedeki inşaat faaliyetlerini hızlandıracaktır. Satın alacağınız arsanın bulunduğu bölgeye ulaşım zorsa ve altyapı faaliyeti yoksa o bölgeden kar etmeniz zor olacaktır. Ancak bölgeye metro istasyonu kurulması ya da yol yapım çalışması gibi bir plan varsa bu tip yerlere yatırım yapılabilir.

4- Hastahane, okul, alış veriş merkezi, terminal, gibi yeni yerleşimlerin çevresindeki arsalara yatırım yapılabilir

Günümüzdeki AVM’ler genelde şehir dışına inşa ediliyor. Şehir dışına inşa edilen bu yapılar, çevrelerindeki gayrimenkullere değer katıyor. Çünkü AVM yapılacak olan bölgelerde altyapı çalışmaları yoğunlaşıyor, ulaşım olanakları iyileştiriliyor. İnsanlar bu AVM’lere ilgi gösterdikçe, AVM çevresindeki şehirleşme de zamanla artıyor. Bu sebeple arsa yatırımı için AVM çevrelerini tercih etmek mantıklı olacaktır. Hatta bir bölgeye AVM yapılacağı söylentisi bile fiyatları arttıracaktır.

Okullar, özellikle üniversiteler, gayrimenkul yatırımı için ciddi bir fırsattır. Bunun en önemli sebebi üniversite kampüslerinin büyük çoğunluğunun şehir dışında bulunmasıdır. Öğrenci nüfusunun bölgedeki varlığı çeşitli ihtiyaçları doğuracaktır. Barınma, yeme içme, eğlence alanları gibi ihtiyaçlar bölgedeki yapılaşmayı etkileyecektir. Böylece kampüs çevrelerindeki bölgelerde şehirleşme mutlaka artacaktır. Bu da arsa yatırımını çok karlı yapıyor.

2020 yılında Ankara’da arsa yatırımı yapmak istiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilecek Ankara İçin Arsa Yatırımı Tavsiyeleri adlı makalemizi mutlaka okuyunuz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu