Yatırım

2020’de Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Reklamlar

Altın en çok tercih edilen yatırımlardan biridir. Bu makalemizde en kazançlı yatırım kanalları arasında yer alan altın yatırımı hakkında birçok soruya cevap vermeye çalıştık. Altın ne zaman alınır? Hangi tür altına yatırım yapılmalı? Altın fiyatı nasıl belirlenir? Türkiye’deki altın fiyatını etkileyen faktörler nelerdir? Altın dolar ilişkisi nasıldır? Dolar artarsa altın düşer mi? Altın Nasıl Tutulur (Muhafaza Edilir)? Fiziki Altın Talebi ne zaman artar?

Altın ne zaman alınır?

Altın en karlı yatırım araçlarından biridir. Bu sebeple özellikle belirli dönemlerde halk tarafından yoğunlukla tercih edilir. Altın alış satışından kar etmek için ne zaman altın yatırımı yapacağınızı doğru analiz etmeniz gerekir. Peki, Altın ne zaman alınır?

Altın ne zaman alınır? sorusuna aşağıdaki iki başlıkta cevap vermeye çalışalım.

Finans sistemine güvenin azaldığı zamanlarda altın yatırımı yapılabilir

Finans sistemine güvenin azaldığı zamanlarda altın almak mantıklı olacaktır. Çünkü bu dönemlerde piyasaya olan yani kağıt paraya olan güven azaldığından yatırımcılar altın almaya yönelirler. Bu güvensizlik sonucu altının değeri artacaktır.

Merkez Bankası piyasaya fazla kağıt para sürerse altın yatırımı yapılmalıdır

Merkez Bankası piyasaya fazla kağıt para sürerse ve sürdüğü bu parayı toplamazsa bu ortamda altın almak mantıklı olacaktır. Çünkü piyasada dolaşan fazla para sisteme güveni azaltır ve piyasalarda enflasyonist etki yaratır. Enflasyonist etkiyle fiyatlar artacak ve paranın alım gücü düşecektir. Piyasadaki paranın değersizleşmesi altının değerini yükseltecektir. Bu durumdan çekinen Merkez Bankası piyasaya sürdüğü fazla paraya toplayarak altın fiyatlarını düşürmeye çalışacaktır.

Hangi tür altına yatırım yapılmalı?

Yatırım için hangi altın tercih edilmeli?

Altın en kazançlı yatırım kanallarından birdir. Altın alarak yatırım yapmak istiyorsanız, yatırım yapacağınız altın türü de kar etmeniz açısından önemlidir. Bu sebeple işçilik maliyeti düşük olan altın türlerini tercih etmek mantıklı olacaktır. Yatırım açısından cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın ve gram altın gibi altın türlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca alacağınız altının kulpsuz olması da karınızı arttıracaktır.

Altın fiyatı nasıl belirlenir?

Dünyadaki bilinen altın stoğu 177 bin ton civarındadır. Bu altının %18’i sanayide ham madde olarak kullanılıyor. %52’si süs ve ziynet eşyası olarak, %30’u da yatırımcılarda ve merkez bankalarında külçeler halinde tutuluyor. Peki, altın fiyatı nasıl belirleniyor?

Piyasalardaki altın fiyatının belirlenmesinde üretimin ve talebin önemi büyüktür. Bununla birlikte dünyadaki altın fiyatları dolar üzerinden belirlenmektedir. Bir ons altının ağırlığı 31,1035 gram kadardır. Bir ons altının parasal karşılığı da 1290$’dır (25 Ağustos 2017 fiyatı). Bu hesaba göre gram altın yaklaşık 41$ civarındadır. Özetle piyasalardaki altın fiyatı böyle hesaplanır.

Türkiye’deki altın fiyatını etkileyen faktörler nelerdir?

Türkiye’deki altın fiyatını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Dünyadaki altın fiyatı

Dünyadaki altın fiyatı Türkiye’deki altın fiyatını etkileyen faktörler arasında yer alır.Örneğin dünyada altının ons değeri azalırsa ve Türkiye’de Dolar- TL kotasyonu sabit ise Türkiye’deki altın fiyatları düşecektir. Dünyada altının ons fiyatı sabitse ve Türkiye’de Dolar TL’ye karşı değer kaybederse altın fiyatı yine düşecektir. Dünyada altının ons fiyatı artarsa ve Türkiye’de Doların değeri düşerse de Türkiye’deki altın fiyatları pek değişmeyecektir. Hem dünyadaki altın fiyatları hem de Türkiye’de Dolar fiyatları artarsa altın ciddi bir yükselişe geçecektir.

  • Dolar-TL kotasyonu

Dolar-TL kotastonu Türkiye’deki altın fiyatını etkileyen faktörler arasında yer alır. Kotasyonun yukarıdaki anlamı; iki birimin ortama ve piyasaya göre değişebilen fiyat dengesidir. Dolar ve TL arasında fiyat değişimleri altın fiyatlarını etkiler. Doların alış fiyatının 3,4528  satış fiyatının 3,4538 olması TL-Dolar kotasyonuna örnektir.

Altın Yatırımı
Altın Yatırımı

Altın dolar ilişkisi nasıldır?

Altın ve dolar arasındaki fiyat ilişkisi genelde ters orantılıdır. Ancak bu fiyat ilişkisine etki eden başka faktörlerin de olduğunu belirtelim. Peki, Dolar artarsa altın düşer mi? Altın artarsa dolar düşer mi?

Dolar artarsa altın düşer mi?

Dolar artarsa altın düşer mi? Genelde dolar fiyatları artınca altında bir düşüş görünür. Bunun sebebi uluslararası piyasalarda dolara olan güvenin azalmasıdır. Yatırımcılar kağıt paraya olan güvenlerini yitirince altını sığınacak bir liman olarak görürler. Bu sebeple altına olan talep artar dolayısıyla altın fiyatları da artar.

Altın artarsa dolar düşer mi?

Altın fiyatları artınca dolar fiyatları genelde düşer. Bunun sebebi de yukarıdaki açıklamamızın tam tersidir.

Altın Nasıl Tutulur (Muhafaza Edilir)?

Altına yapılan yatırımın şekli ve amacına göre altın tutma yöntemleri değişebilir. Piyasanın durumuna göre günlük, haftalık veya aylık olarak altın alıp satanlar yani altını daha çok bir yatırım aracı olarak kullanan kişilerin bankalarda  Altın Mevduat Hesabı açtırmaları tavsiye edilir. Günümüzdeki gelişmiş mobil bankacılık hizmetleriyle kolayca altın hesabı açabilir; alış satış işlemlerini 7/24 kolayca yapabilirsiniz.

Altını bir korunma aracı olarak görenler yani piyasadaki dalgalanmalardan korunma amaçlı altın alan kişiler, aldıkları altınları kendileri (fiziki olarak altın tutma) muhafaza edebilirler. Halk arasında en çok kullanılan yöntem de budur.

Fiziki Altın Talebi ne zaman artar?

Fiziki altın talebi; insanların altın almaya eğilimli olmasıdır. Fiziki altın talebinin arttığı bazı durumlar belirlenmiştir. Fiziki altın talebini aşağıdaki faktörler arttıracaktır:

  • Emtia fiyatlarının dünya genelinde artması fiziki altın talebini arttırır. Emtia; ”ticarete konu olan mallar” demektir. Emtia fiyatları artarsa altın talebi artar, talebi artan altının fiyatı da artar.
  • Düğün dönemlerinde fiziki altın talebi artar. Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerde düğünlerde altın takma geleneği olduğu için bu dönemlerde talep artacaktır. Bu dönemlerde altın fiyatları çok belirgin olmasa da yükselecektir.

Altın Yatırımı Yapma Yolları Nelerdir?

Altın almak isteyen tüketiciler bu işlem çeşitli yöntemlerle kolayca yapabilirler. Altın yatırımı için kullanacağınız araçların çeşitli avantaj ve dezavantajları olabilir. Bu başlıkta bu araçlar hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Aşağıdaki başlıkları inceleyip size en uygun olan altın yatırımı yapma aracını seçebilirsiniz.

Altın Nereden Alınır
Altın Yatırımı Yapma Yolları

Bankalarda Altın Hesabı Açmak

Bu şekilde altın yatırımı yapmak diğerlerine göre çok daha güvenli olacaktır. Çünkü satın aldığınız altını muhafaza etme gibi bir derdiniz olmayacaktır. İnternet bankacılığı uygulamaları ile sanal altın alıp satmak da çok pratiktir. Eğer herhangi bir bankanın müşterisiyseniz ve internet bankacılığını kullanıyorsanız birkaç dakikada altın hesabınızı tanımlayabilirsiniz. İnternet bankacılığı uygulamaları çok pratik menülere sahip olduğundan birkaç tık ile altın yatırımına başlayabilirsiniz. İnternet bankacılığından altın hesabı açma konusunda bir sorun yaşarsanız ilgili bankanın müşteri hizmetlerine telefon etmek suretiyle sorununuzu çözebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bankalarda altın hesabı açmayı düşünüyorsanız https://yatırımhaber.com/banka-yatirim-hesabi-nedir-hangi-bankadan-yatirim-hesabi-acmali/ sayfamızı mutlaka ziyaret ediniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Hesap işletim ücreti olmayan bir altın hesabı açmak isterseniz https://yatırımhaber.com/halkbank-altin-hesabi-2018/ sayfamıza tıklayabilirsiniz.

Altın Hesabı Nasıl Açılır?

Altın hesabı açmak istediğiniz bankanın internet şubesini kullanarak, müşteri hizmetlerini arayarak ya da doğrudan banka şubesine giderek altın hesabı açtırabilirsiniz. Altın hesaplarında da mevduat hesaplarında olduğu gibi vadeli ve vadesiz seçeneği bulunur. Vadeli altın hesabı açarsanız, hesaptaki altını belirlenen vade boyunca kullanmanız kısıtlanacaktır. Vadesiz altın hesabındaki birikimlerinizi dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Her iki türde altın hesabının birikimleri de gram altın olarak oluşturulur. Bankalarda açılan altın hesaplarının, fiziki altın muhafaza etme durumunda olan çalınma, altının gramının düşüklüğü, altının sahte olması gibi riskleri yoktur. Bu sebeple altın yatırımı yapmak isteyenler için gayet güvenilir bir yöntemdir.

Evinizde muhafaza ettiğiniz altınları da banka şubelerine müracaat ederek altın hesabınıza yatırmanız mümkündür. Bu şekilde elinizdeki altınları daha güvenli bir yatırım aracı haline getirebilirsiniz. Ayrıca birçok bankanın birikimli altın hesabı kampanyaları bulunmaktadır. Bunları tercih ederek karınızı arttırabilirsiniz.

Kuyumculardan Altın Satın Alarak Yatırım Yapmak

Geleneksel bir yöntemdir. Bu şekilde kuyumculardan altın satın alıp, altın fiyatları istenilen düzeye gelince altının satışını yapmak esastır. Kuyumcularda çeşitli değer ve boyutlarda altın türleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Atalira, Cumhuriyet Altını, gram altın (genelde 1, 5, 10, 20 ve 100 gr şeklinde satılır), Reşat Altın, tam altın, yarım altın, çeyrek altın ve diğer ziynet eşyaları… Kuyumcularda genelde bu altın formları satılmaktadır. Peki tüketiciler için kuyumculardan altın alarak yatırım yapmak mantıklı mıdır?

Kuyumculardan altın satın alıp yatırım yapmak isteyenler için en önemli risk, alınan altının muhafazasıdır. İnsanlar genelde altınlarını evlerinde saklamaktalar. Hırsızların dedektörlerle evlere girerek altın çalmaları da oldukça yaygın bir durum olduğundan satın alınan altınları evlerde saklamak tehlikeli olabilir.

Kuyumculardan alınan altının üretim tarihi önemli midir?

İçinde bulunulan yılda basılan altına yeni altın denir. Örneğin günümüz için konuşacak olursak; 2020 yılında darphane tarafında basılan altınlar yeni altındır. Daha önceki senelerde basılmış altınlara da eski altın denilmektedir. Tüketiciler altın bozdurmak için kuyumculara gittiklerinde bozdurulmak istenen altının basım tarihinin fiyatı etkilediğini düşünmekteler. Böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü kuyumcular altınınızı hurda fiyatı üzerinden bozarlar ve altının basım tarihinin eski ya da yeni olması bir şey ifade etmez.

Ancak şöyle bir durum var ki; kuyumcuların özellikle yeni tarihli çeyrek altın ihtiyacı olduğunda bunu darphanelerden temin etmekteler. Eski tarihli altın alımlarını ise genelde müşterilerinin altınlarını bozarak giderirler. Bu durumlarda yeni altının damga vergisi kuyumculara ve diğer satıcılara yüklendiğinden, yeni tarihli altın fiyatı eski tarihli altına göre biraz daha pahalı olmaktadır.

İnternet Siteleri Üzerinden Altın Satın Almak

Fiziki olarak altın satın almak için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Sanal ortamda altın satışı yapan birçok güvenilir web sitesi bulunmaktadır. Bu siteler üzerinden altın satın alabilirsiniz. Satın aldığınız altınlar adresinize kadar gönderilmektedir. Fiyatlar da genelde kuyumculara göre daha uygun olmaktadır. Kötü niyetli kişilerin tuzağına düşmemek adına altın satın alacağınız sitenin güvenilirliğinden emin olmalısınız.

Vadeli Piyasalarda Altın Alıp – Satmak

VİOP ve FOREX gibi vadeli piyasaları kullanmak suretiyle de altın yatırımı yapılabilir. Ancak bu iş için öncelikle belirli bir seviyede bilginizin olması gerekir. Zira bu tip piyasalarda altın yatırımı yapmak diğer yöntemlere göre çok daha riskli olabilir. Vadeli piyasalarda altın yatırımı yapmak isterseniz https://yatırımhaber.com/viop-nedir-viop-nasil-oynanir/ bağlantısını ziyaret ederek piyasaların işleyişi hakkında temel bilgiye sahip olabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2020’un en karlı yatırım araçları hakkında bilgi edinmek isterseniz https://yatırımhaber.com/en-kazancli-yatirim-tavsiyeleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu